Oldalak

2013. november 28., csütörtök

Apádba vagy szerelmes.

fräulein on air: Varga Vivien A.

Sokszor hallhatjuk, hogy egy nő addig nem nyugszik, míg vissza nem tér a gyökereihez. Míg össze nem jön valakivel, aki olyan, mint az apja. Mit mondjunk erre? Utánajártam.

Most mindenki álljon meg egy pillanatra, és képzelje el az apját. Majd képzeljük el fiatalabb kiadásban magunk mellé. Az én apám barnahajú, kék szemű és magas. Iszonyú képessége van átlátni az embereken, nagyszerű a humora, jó a logikája, és szuperül be lehet vele rúgni. Valóban, egyezik az álompasimmal. Na de a megbízhatatlansága, a lustasága és trehánysága? Az örökös okoskodása? Hogy sokszor fontosabb volt  a buli a családnál?


Kurt Cobain és kislánya, +kiscica

Minél jobban belegondolunk apáinkba, annál inkább beleborzongunk  a gondolatba, hogy előbb vagy utóbb úgyis újra apánk mellett kötünk ki. Pedig pszichológiai vizsgálatok valóban ezt bizonyítják. A nők sokkal inkább apjukat keresik párjukban, mint a férfiak anyjukat a nőkben.

Na de mi lehet ennek az oka? Az apa az első férfi egy nő életében. Amikor a kislány ráébred, hogy kislány, gyakran elkezd rajongani apjáért, az anya pedig egyre inkább konkurens nőszemély. A kislány azon van, hogy legalább annyira csinos legyen mint az anyukája, és hogy az apuka őt bizony jobban szeresse, mint anyát. Az eszközöket simán ellesi anyukától, körmönfont női taktikákat, gesztikulációtól a műhiszti-ig mindent . Vagyis apa miatt vesszük kézbe életünk legfontosabb fegyvereit. A pszichológusok úgy szoktak fogalmazni, hogy az apa a lány első szerelme, és kulcsfontosságú hatása van a későbbi párkapcsolatokra, de a nő személyiségére is. A lány nem esik messze az apjától. Ha az apa erős, a lány is az lesz, ha az apa erre motiválja lányát.  Egy vizsgálat alapján kiderült, hogy szinte minden sikeres nő mögött egy erős apa áll, aki hisz a kislányában: bízik okosságában és talpraesettségre, önállóságra nevelte.

A párkapcsolat terén egy gond van: nem csak apánk szeretett oldalait keressük, és nem is azt kapjuk kizárólag. Apánk deviáns oldalai, kinek mi az, igencsak vonzónak tűnhetnek egy másik férfin, de csak az első héten. Utána ezek a tulajdonságai visznek sírba. Így válik a "spontán srác" megbízhatatlan köcsöggé, a "szenvedélyes férfi" erőszakos állattá, de valahogy mégsem tudunk tőlük szabadulni. Minél sérültebb apánkkal való kapcsolatunk, annál inkább nem fogjuk tudni kidobni a srácot. Mert apánkra ismertünk, és apánkkal nem szakítunk, mert így is elég fájdalmat okozott. Inkább arra sarkall minket, hogy ezúttal mi győzzünk: meg akarjuk változtatni, le akarjuk porolni a vadonatúj pasiról öregapánk hülyeségeit.

Úgyhogy FIGYELEM. Az apád rossz tulajdonsága a legnagyobb csapdád, amiből aztán örülhetsz ha ki tudod magadat szabadítani. Tisztában kell lenni, úgy általában, szüleink tulajdonságaival. Jó és rossz oldalukkal, és a mi pozíciónkkal: kitől mit örököltünk, mi formált minket, milyen viselkedésükkel hogyan hatnak ránk. Úgyhogy, ha gyakran ugyan azzal a  férfihibával találkozunk, érdemes meglátogatni apánkat. Vegyük jól szemügyre, vizsgáljuk meg jól, mitől mászunk falra amit csinál vagy mond, majd vessük össze visszamenőleg minden egyes pasinkkal. Aztán vonjuk le a konklúziót.

Ez szép és jó, de mi van azokkal a lányokkal, akik nem ismerik az apjukat vagy nagyon kevés időt töltöttek együtt? Az apanélküli lányok egy dologban hasonlítanak szembetűnően: hihetetlen jó sztorikat mesélnek, és emellett gálánsan is hazudnak. Még nem tudni, hogy mi köze az apa-nélküliségnek a verbális ügyességhez, de a leghíresebb példánk talán Astrid Lindgreen harisnyás Pippi-je, aki ugyebár folyton fantasztikusnál fantasztikusabb mesékkel rukkolt elő, főleg kitalált apjával a főszerepben. (Akiről a végén kiderül, valóban olyan őrült bohém, és Pippi minden szava igaz róla.)
 Párkapcsolat terén általában ezeknél a nőknél figyelhetőek meg a legnagyobb extrémek: vagy világéletükben cuki kislányt játszanak és eltarttatják magukat egy dollárpapával, vagy kegyetlen irodai amazonokká vértezik fel magukat. Mindkettő apapótlót keres, a cicababa kívül, az amazon önmagában.

Az apa-lány kérdés még mindig homályos folt a pszichológiában, messze nem beszéltek és írtak róla annyit, mint az anya-fiú kapcsolatról. De aki teheti, világosítsa meg saját foltját. Sokkal egyszerűbb tudatosan régi sémákból kilépni, mint eszeveszetten kapálózni a sötétben. Úgyhogy, sörözz apáddal, másszál falra tőle ahányszor csak tudsz! Mert ha apádat kibírod, akkor a világon bármelyik férfit.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése