Oldalak

2013. november 27., szerda

Leányvásár - a bók még mindig grátisz!

fräulein on air: Nagy Kátya

A lányok megnézik a lányokat. Néha még jobban, mint a férfiak. Kerek vagy lapos fenék, zömök vagy hosszú vékony comb, lapos vagy husis has? Egy átlagos reggelen mi lányok is legalább annyira stírölünk más nőket, mint a kiéhezett férfiak. Csak mások a motivációk.


Fotó: Molnár Fruzsi Photography (http://fryatwoodstock.tumblr.com/)

Míg a férfiak szexuális indíttatásból legeltetik szemüket a lányok fenekén, addig mi önigazolást keresünk. Nekem ugye kisebb/feszesebb/laposabb/izmosabb/formásabb/simább tomporom, combom, hasam, karom van? A már-már mániákus összehasonlítgatás természetesen nem szül nagyobb magabiztosságot, maximum apró örömöket okozhatnak, ha osztálytalálkozón az ügyeletes jó csajról kiderül, hogy már nem is olyan bomba, míg te, az egykori elefánt már egyszárnyú ajtókon is vígan besiklasz. Azért bámulunk, mert mindig, mindent hasonlítgatunk. Ha nem a testalkatot, a ruhát nézzük, ihletet merítünk, csodálunk vagy irigykedünk.

Mert a legtöbben egyáltalán nem bízunk önmagukban, elégedetlenek vagyunk a testünkkel, a megjelenésünkkel, akkor is ha túl nagy valamink, akkor is, ha pici. Ott vagyunk domborúak, ahol homorúak szeretnénk lenni és ott homorúak, ahol a dombságnak örülnénk. A mustra közben pedig meg sem fordul a fejünkben, hogy az 50kg-os csinos lány ugyanúgy kövérnek látja magát a tükörben, mint én, vagy hogy aki elégedett az alakjával az az orrát gondolja görbének, aki történetesen fitness edző és irigylésre méltóan kisportolt alakja van, az meg a combjával nem tud dűlőre jutni. És ha elégedettek is vagyunk valamely részünkkel, mindig követi azt egy de és egy ha. De ha még öt kilóval kevesebb lennék…

Nyilván, a médiában sokat sulykolt testképnek is nagy szerepe van abban, hogy csak kevesen tudunk zöld ágra vergődni magunkkal, de még inkább az élet minden területére kiterjedő maximalizmusunkkal. Mindenki szeretne okos, sikeres, jó nő lenni és ezért koplalunk, izzadunk, vétkezünk, vezeklünk és éjszakázunk, hogy megfeleljünk a saját elvárásainknak. Mert nem a család, nem a férfiak, nem a munkáltatónk és nem a többi nő az, aki nincs megelégedve a külsőnkkel, hanem mi magunk vagyunk azok.

Nem tudjuk elfogadni, hogy jók vagyunk úgy, ahogy vagyunk, mert mindig találunk valakit körülöttünk, aki szerintünk jobb, akire jobb lenne hasonlítani. Ez az elégedetlenség pedig képes teljesen begyűrűzni a tudatunkba, annyira, hogy szinte nincs olyan étkezés, olyan csoki falat, ami után ne gondolnék egyből bűntudattal a mérleg megugró nyelvére, a szűkülő ruhákra. Saját testünkkel kapcsolatos rögeszméink pedig megülnek a mindennapjainkon, a randikon, az állásinterjúkon, a behúzott hasakon.  

Ha ezeket teljesen nem is tudjuk elengedni, nem szabad hagyni, hogy eluralkodjon rajtunk a negatív önszemlélet, meg kell találni azt a kikapcsoló gombot, amivel időnként kispadra ültethető a folyamatos önostorozás. És amikor ez sikerül, amikor mindenféle testparától függetlenül jól tudjuk érezni magunkat, akkor vagyunk környezetünk számára a legvonzóbbak és akkor kapjuk a legkedvesebb szavakat is, amiket el kell hinni, el kell raktározni és megpróbálni „beépíteni” önmagunkba. A bókot el kell fogadni, a bókot kapott testrészre pedig büszkének kell lenni. Nekem állandó súly fóbiám van, de nagyon sok elismerő szót kaptam már a szemeimre, amikre egy idő után elkezdtem büszke lenni. Az ilyen apró dolgok is rengeteget tesznek egy nő kisugárzásához, egyike a sok apró lépéseknek, amik saját külsőnk elfogadásához, lassan épülő büszkeségünkhöz vezet. És igen, a stírölés is egy sunyi módja annak, hogy időnként picit spanoljuk önmagunk megítélését. Mert csalni néha ér. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése