Oldalak

2014. március 27., csütörtök

Szívből háromszög - a megcsalás enciklopédiája

fräulein on air: Varga Vivien A.

A csaló, az áldozat és a cinkos. Persze mind idézőjelben. Egy háromszögben minden szög egyenlő fokú. Egy háromszög-kapcsban pedig a látszat ellenére minden résztvevő egyaránt áldozat és tettes. Megmondjuk miért.



Legyen a kiindulópontunk egy kapcsolat, ami valamikor jól működött. Mindegy, hogy párkapcsolat vagy okleveles házasság. Mindegyikben eljön a teljes megszokás időszaka. A szenvedély átadja a helyét a zene nélküli táncnak, a berögzülésnek, a mindennapoknak. Nincsenek már meglepetések, az életterek lépései ki vannak számolva, eltévedni nem lehet.
Aztán az egyiknek mégis sikerül. Tegyük fel, nem egy átmeneti egérlyukról van szó, nem egy egyéjszakás buliról, hanem kicsit többről. Van benne valami érzés, ami rég hiányzott. A kiszámolt lépések közé sziget fúródik, másik dimenziót képez - a háromszög  közepét. Ezentúl a történet három emberről szól. Csaló, áldozat, szerető.

A csaló

A történet gazembere vagy nyilvánvalóan, az egész mizéria elindítója. Kevesen látják be, hogy te minimum ugyanúgy szenvedsz mint a másik kettő. Őrlenek, és egy idő után szét is porladnál a bűntudattól, ha még érzel egy csepp empátiát magad és a többi játékos iránt. Itt - úgy tűnik - te osztod a lapot, és bármikor le is fújhatod az egészet. De igazság szerint, te vagy a legnagyobb vesztes.

Mert valamikor minden kiderül. Vagy te indítod el a lavinát, vagy a szeretőd, akit azóta emészt a féltékenység mióta szerelmes lett beléd. Bár, az is lehet, hogy a párod megérzi rajtad virágport, parfümöt, idegen dezodort. Vagy csak észreveszi, hogy gyakrabban nyomkodod a telefonodat mint régen. Akár hogy is lesz, te leszel a köcsög, és akár mekkora a tét, a felét minimum elveszted. Ha pókerparti lenne, be sem szálltál volna. De most már mindegy, pókerfészezel, lassaban iszol, nehogy kicsússzon valami a szádon. Az egyik oldalon a sok emlék, a szeretet, az intim búra, ami alatt eddig sütkéreztél. Nehezen hagynád ott. Otthon, nála, egyre feszültebb vagy. Gyakrabban förmedsz rá, ritkábban érsz rá. A másik oldalon a szenvedély, a friss gondolatok, mintha új erőre kapnál.

Te is sunyi dögnek tartod önmagadat, avagy direkt nem gondolkozol az egészen túl sokat, mert rájönnél, hogy gyáva vagy. Titokban azt reméled, majd magától megoldódik. Nem nagyon fog. Egy tanács van - vállald a felelősséget. Míg csak szexről van szó, mindenki saját morálja szerint döntheti el, meg kell e mukkanni. De az érzelmek veszélyes játékszerek, és minden résztvevőnek tudnia kéne róluk. Ha a párod nem tudná, hogy a rakéta a kezében fel fog robbanni, nem kapnád ki a kezéből? Na ugye. Gondolkozz el őszintén rajta, miért éri meg neked ekkora terhet a válladra venni. Nézd meg, miért érdekes neked a szeretőt, mit ad neked, amit a párod nem - és beszélj.


Az áldozat

Most sírsz, most magadon kívül vagy. Nem hiszed el, hogy ez veled történik. Trauma. Te nem kellesz senkinek egészen. Már kezdted sejteni, majd rájöttél vagy elmondták. Először is zuhansz. Talán napokig ki sem mész a házból. Majd dühöngsz, utálod azt a hülye kurvát aki elcsábította életed értelmét. Kutakodsz utána, kérdezősködsz kinézete felől és hogy milyen az ágyban. Tipp: ne tedd. Csak rosszabbul fogod magad érezni. Ne hasonlítsd össze magadat vele, csak egy tekintetben: gondolkozz el rajta, mint nem adtál meg a párodnak, amit máshol kellett beszereznie. Ezzel is elég nehéz szembe nézni, de nem olyan értelmetlen mint kést vágni a saját húsodba azzal, hogy a másik - szerinted - biztos sokkal szebb és jobb az ágyban mint te, és ez ellen semmit nem tehetsz. Nem, ezzel ne foglalkozz. Foglalkozz azzal, mit halasztottál el a kapcsolaton belül. Ezen csak egy józan beszélgetés segíthet. Lehet, hogy az utóbbi időben hanyagoltad vagy túl sokat lógtál rajta. De lehet csak az idő a hibás és a kapcsolat lejárt. Fontos lenne magadban is tisztázni, bevallani, hogy már régen észlelted, hogy valami nem stimmel. De a biztonság kedvéért ezt gyakran elnyomjuk és lépdelünk tovább körbe-körbe.

Amint megtudod, két lehetőség van a hogyantovább-ból: ha hippi vagy, maradhat ahogy van, hárman párban. Vagy ultimátum elé állítod. A bűvös "én, vagy ő?" kérdés, ami meglepően jobban esik, mint gondolnád. Egy valamit véss az eszedbe: ne alázd meg magad! Később ezt fogod a legjobban bánni, mikor évek múlva visszagondolsz, hogyan könyörögtél, hogy téged válasszon, hogyan sompolyogtál vissza, aztán még mindig mostad a kakis gatyáját. Emelt fővel távozz, ha kell, és ha maradsz, maradj csendben, ne bolygasd a múltat feleslegesen.



És akiről senki nem beszél - a kéretlen vendég


Arról, hogy mi van, ha megcsaltak, tömérdek szakirodalmat szerezhetünk egy másodperc alatt. Arról senki nem beszél, mi van, ha te vagy a másik nő. Tisztázzuk.

A te játékod akkor kezdődik, amikor beavatnak. Ez  beavatás ritkán esik meg egy-éjszakás kalandok közben. Ha a csaló úgy véli, úgysem lát viszont, miért is mondaná el neked?
De amikor elhangzik, és több mint egyszer találkoztatok, akkor már a csaló is érzi rezegni a lécet maga alatt. Nevezetesen, hogy ő vagy a nemi szerve érez valamit irántad ami miatt leültet a kispadra. És ilyenkor kezded el az utadat, cinkosként, zarándokolsz egy olyan hely felé, ami lehet, nem is létezik. Az a hely a csaló mellett.

Oké, itt lenne még egy utolsó állomás kiszállni a játékból. Ha a csaló sokáig nem szólt erről, mert - mint mondtuk - fontosnak tartja a jelenlétedet a kispadon: szarügy, felszálltál tudtod nélkül, az utolsó éjszakai vonaton vagy, az is zónázó és nem áll meg Vác előtt. Az első méreg elszáll, abból aztán félelem, majd beletörődés, és a másik, a "köcsög" csaló feltétlen megértése. Hogy már nem szereti  párját, de nem tud tőle elválni, nála lakik, nincsen pénze, nem dobhatja ki, közös kutyájuk van, sorolhatnám.

Te minderre bólintasz. Teljes mértékben megérted. Mert hát, van ilyen. Mert hát, jó itt ülni, kettesben egy üres vonaton úton semerre. És amellett, hogy kezded megkedvelni, valami hülye vonzalom kerít hatalmába, mindig, amikor vele vagy. A test mindig saját szerelmi életet él, másképpen ütemez mint a szív. Észérvek nem segítenek. A testi vonzalom olyan hatalmas lehet, hogy minden csöpp eszedet eldobod. Ezek után te leszel a gonosz. Ez tiszta. A barátnőjének maga a sátán, a te barátnőid körében szimplán ostoba. Az internet szerint nem is létezel. Mindig csak a másik két félről van szó, a megcsalt és csalóról. Te meg az vagy, akiről senki nem akar tudni - kéretlen vendég.

Úgy telnek a napjaid, hogy várod. Készenlétben vagy. Hirtelen extrém fontos minden nyomod az interneten, a ruhatáradat okvetlenül bővíteni kéne, fodrászhoz kell menni, két naponta borotválj-epilálj. Ez a szerelem rendhagyó, minden tekintetben. Csak spontán mehet minden. Ezért mindenhova félszívvel jársz, mert közben folyton a telefonodat lesed. A "nincsitthont" meg az "átmegyekbébiötperc-"et. Minden idegedet felemészti. Rosszabb valamit félig megkapni mint teljesen nélkülözni. Minél tovább forog a kerék, annál zajosabb körülötted a világ, nem érted, forog a fejed a szeretőd körül, mikor jön, mikor nem jön. Mikor vett véget?

A másik nő szerepe nem könnyű színészi mutatvány. Mindent el kell viselned, ha századjára is hitegetnek, hogy nem lesz örökké így. És közben mindenütt ott van, mint valami szellem, a főcsaj. Akiről lassan egyre több mindent tudsz meg. Akit lassan egyre inkább utálsz és sajnálsz, miközben rondán kárörvendő vagy, hogy ő húzta a rövidebbiket.

Egy pillanatot nem szánsz arra végiggondolni, hogy ez a képlet szinte megoldhatatlan. Ha szakítanak is, nem biztos, hogy utána te következel a sorban. Ha igen, ki tudja garantálni, hogy te nem leszel áldozat? Eleve gyanakvóan kezdenéd a kapcsolatot. Ha nyersz is - nem nyersz meg mindent. A legokosabb előre kiszállni. Udvariasan elmondani, ez nem a te stílusod, és hagyni működni az időt. És ez esetben is el kell gondolkodni magadon: miért keveredtél ebbe bele? Talán félsz egy igazi kapcsolattól? Miért olyan izgalmas ez neked?

És miért nem hagyod végre abba?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése