Oldalak

2014. április 25., péntek

Kísértetek és terroristák: túlélőcsomag zavaró expasikhoz

[fräulein on air: Jász H. Virág]

Kísért? Barátkozik? Hátat fordít? Letagad? Mindenkinek megvan a múltja, tele emlékekkel, egykori szerelemekkel és feledni kívánt viszonyokkal. Ahány szakítás, annyiféle ex, és persze, annyiféle folytatás. Sokan sokfélék vagyunk, de ettől szép az élet. Kivéve, ha nem keseríti meg egy alak a múltunkból… Íme, a legirritálóbb expasi-típusok.





Ex #1: a barátkozó kísértet

Ez a típus nem igazán tudja elképzelni, hogy a szakítás egy kapcsolat végét jelzi. Még akkor sem, ha magát az elválást esetleg ő kezdeményezte. Szerelem nincs, elszakadni mégsem bír. Egyrészt, mert konfliktuskerülő típus, aki nem képes elviselni, ha bárki is rosszat gondol róla, és nem akar rossz emlék maradni. Másrészt retteg attól, hogy a feledés homályába merül, és megtesz mindent, hogy ezt megakadályozza.
Viselkedése: a szakítást követően hirtelen úgy kezd tenni, mintha érzelmi kapcsolat sosem lett volna, és a kezdetektől jó barátok lennétek. Folyamatosan keres, követi a tevékenységeidet, mindenről véleményt formál, (mintha bárkit is érdekelne), tehát szörnyen fontosnak érzi magát az életedben.
Mit lehet tenni vele? Nem sokat. Általában elég manipulatív személyiséggel rendelkezik, így még te érzed magad rosszul, ha esetleg le próbálod pattintani. Érzékenynek és gondoskodónak mutatja magát, miközben nagyon is tudja, mit miért tesz. Bulizni vagy társasággal iszogatni például nem hív, csak titokban és kettesben találkoztok. Hogy miért? Egyszerű: ő nem száll ki a te életedből, de téged távol tart az övétől. Háttérbe szorít, de nem enged el. Képletesen bezár a pincébe.  Kellesz neki, mert „fix hódoló” vagy. Kedves hangodra akkor is számíthat, ha épp nincs senkije, neked akkor is fontoskodhat, ha más látni sem akarja.
Ami bajt okozhat: ha tényleg elkezded te is barátként kezelni. Ha minden gondod megosztod vele, mint korábban, és hagyod, hogy az életed teljes értékű része maradjon. Mert sosem lesz az. Ez mindig csak játszma, amiben te biztosan veszítesz.
     
     
                                                                                                                       
Ex #2: az esélykövetelő

Elszúrta? Igen. Összetörte a szíved? Nagyjából. Egy elmebeteg, akit szeretnél elfelejteni? Pontosan! Erre most, előkerül a semmiből azzal, hogy visszajönne.
Viselkedése: kérlel, hogy folytassátok, nemleges válaszodra pedig megsértődik. „De hát én be merem ismerni, hogy elszúrtam. Feladtam a büszkeségem, hogy elmondhassam: életem szerelme vagy!” És? 
Kit érdekel?
Mit lehet tenni vele? Nevess rajta. Ne túl gúnyosan, mert akkor jön a férfihiszti, a sérült egó hattyúdala, ami bizony nem egy Robbie Williams-koncert… Kedvesen tedd, hogy azt higgye, zavarban vagy tőle, így örül majd kicsit. Aztán egy váratlan pillanatban, sokkolóan és jéghidegen azt kell mondani: SOHA. Akkor is, ha úgy érzed, még mindig szereted! Aki egyszer megtaposta az érzelmeidet, megteszi újra.
Veszélyességi pótlék: jobb, ha biztosítod magad. Amint nyomul, tiltsd le, személyes találkozóba pedig csak akkor menj bele, ha a nála felejtett eredeti Bon Jovi pólódat akarja visszaadni. Persze próbálj átlátni a szitán, ha ez csak ürügy.





Ex #3: aki többé nem akar látni

Brutális sértettségében vagy ki tudja, miért, törölt, tiltott mindenhonnan, ahol csak tudja, hogy virtuálisan létezel. Ennek ellenére biztos forrásból értesülsz róla, hogy gyűlöl.
Viselkedése ebből következően ellenséges, ha netán véletlenül összefutnátok, gyerekesen úgy tesz, mintha nem venne észre, nem ismerne, sőt, soha nem ismert volna. Rosszindulatú pletykákat terjeszt rólad, boldog-boldogtalannak elmondja, milyen rossz volt veled az ágyban (miközben nem), milyen narancsbőrös a hátsód (amiről azt se tudja, micsoda), és, hogy egy konyhai nulla vagy (ami lényegében igaz, de senkit nem izgat).
Mit tudsz vele kezdeni? Semmit. Komolyan. Nincs rá orvosság, mert mentális gondok vannak nála.
Amivel csak rontasz a helyzeten: mindenféle kapcsolat-felvételi és békekötési kezdeményezéssel. Spórold meg magadnak az időt és az energiát, és próbálj meg nem törődni vele. Kár belé a szó, a diplomácia meg főleg.



Ex #4: az igazságosztó

Ő is egy klasszikus elmebeteg. Ha te szakítottál vele, ő bizony eldöntötte, hogy igazságot szolgáltat, és megbosszulja sérelmét. Ha ő szakított, akkor meg bebizonyítja, igenis jól döntött, mert te egy selejt vagy.
Viselkedése: üldöz. Bármit csinálsz, megtalál, kritizálja az új párodat, és az előző típushoz hasonlóan lehord mindennek, éppen célirányosan a te ismerőseid előtt. Jóban lesz azokkal a barátaiddal, akikkel kicsit eltávolodtatok, és lecsap rájuk, hogy együtt alázzanak téged. Nem riad vissza az undorító tettektől sem, egy igazi pszichopata. Simán megteszi például, hogy becsönget hozzád és leköp, mikor ajtót nyitsz, esetleg zaklató leveleket írogat az új pasidnak. Legrosszabb esetben elárasztja a topless képeiddel a netet…
Létezik-e jó megoldás? Persze! Letiltani, elköltözni, számot cserélni. Vagy teljes személyazonosságot.
Ami mégis megnyugtató: rosszabb már nem lehet a helyzet. Amúgy, ha szerencséd van, egy idő után elfárad és lepattan.



Ex #5: a szexhajhász

Olyasmi, mint a barátkozós verzió, csak ő nem barátkozik, hanem lefektet. Nem, nem szerelmes, és nem, nem akar újra összejönni. Annyi a helyzet mindössze, hogy egyéjszakás csajokat szerezni lusta, új barátnő nincs a láthatáron, ti pedig összeszokott párost alkottok. A legbiztosabb kielégülés-forrás vagy, amíg nem jön valaki új.
Viselkedése: hasonló, mint a kapcsolatotokban, csak kevésbé közvetlen. Jó esetben lefekteti (szó szerint) a határokat, rossz esetben elfelejt tájékoztatni, hogy ez nem szól többről a szexnél. Te meg éjszakákat töltesz azon merengve, most akkor mit is akar tulajdonképpen.
Mit tudsz tenni? Élvezni. Bizonyos határok között, és csak addig, amíg nem akarsz egy normális kapcsolatot. Mert olyanra nincs sok esélyed, lepedődön az exed szagával.
Ezzel koppanhatsz nagyot: ha beleszeretsz újra. Nem szabad túlértékelni ezeket a potya-éjszakákat. Persze, volt már olyan a világtörténelem során, hogy két ex így jött rá, őket bizony egymásnak rendelte az ég… De ehhez két ember kell, nem pedig két nemi szerv, ne feledd.



Ex #6: a mutogatós bácsi

Bár ez a viselkedésforma általában nőkre jellemző, egyik-másik férfi is produkálja néha. Nem veszélyes, nem is bonyolult kezelni, csak idegesítő. Ő az, aki ezerrel azon van, hogy bebizonyítsa: jobb nélküled.
Viselkedése: az első időszakban folyamatosan bulizik, köldökig dekoltált partycuccban tündöklő leányzókkal pózol, és kigyúrja magát istentelenül, aminek folyamatáról napi 6-8 képet posztol is. Az intellektuális változat sem tétlenkedik: igyekszik megnyerni néhány tudományos versenyt, eljutni menő konferenciákra, esetleg tervez/feltalál/alkot valami nagyon nagy horderejűt. Belefér az is, hogy hosszabb-rövidebb időre külföldre költözzön, aminek üzenete egyértelműen neked szól: nélküled sikerült, teljes lett az élete, és sínen van, hurrá. Aztán jönnek a képek meg szívecskék az új barátnővel, aki végre igazi társa, nem csak egy hebrencs kiscsaj.
Kedves szavak jó időzítéssel: gratulálj neki. Mondd/írd meg, mennyire örülsz, hogy egyenesbe került és rájött, mit vár az élettől. Ne hagyd ki azt sem, hogy te mindig is tudtad, nem illetek össze… Aztán hagyd is abba a gonoszkodást, ez a típus nem érdemli meg. Szegény csak igazolást vár a sorstól, hogy nem egyedül hal meg egy lepusztult, büdös szuterénben, elhízva és csórón.



#7: az exfüggő

A nagy hátraarc, aki a jelen értékelésére, egy új szerelem be- és elfogadására teljes mértékben képtelen.
Viselkedése: amíg veled van, nyilvánvalóan az egyik előző barátnőjét siratja (általában 3-as vagy 6-os kategóriás módon). Miután ezt megelégeled, és kidobod, (vagy ő sajnál meg, és dob ki), te jössz. Nem feltétlenül szerelmesen sír utánad, csak az aggasztja, hogy még egy nőt elbukott.
Mit tudsz tenni? Eltávolodsz tőle, amennyire csak lehetséges. Egyedül hagyod a saját kis nosztalgia-mozijában, és reménykedsz, ezentúl rólad is tart majd ott egy filmet.
Amit veszíthetsz: önbecsülés. Nem túl üdítő más nő árnyékában élni annak biztos tudatában, hogy mindössze egy pótlék vagy. Mint az alkoholmentes sör.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése